Oktanski spektakl u Skradinu otvorio sezonu brdskih trka

U Skradinu je proteklog vikenda počela nova sezona Šampionata BiH na brdskim stazama. Organizator nas je i prethodnih godina navikao na vrhunsku organizaciju,a ove godine je podignuta na još viši nivo. Ukupno 21 takmičar iz BiH stigao je u Skradin što je odličan broj za jednu gostujuću trku.

U klasi N2 nije bilo iznenađenja. Prošlogodišnji prvak, Slaviša Riđešić je nastavio da korača pobjedničkim putem i ove godine pa je tako slavio sigurnu pobjedu. Drugoplasirani je bio Dejan Vujasin, dok se na najnižem stepeniku pobjedničkog postolja našao Sarajlija Engin Beširević kojem je ovo bila prva brdska trka u novom automobilu.

Klasom N3 je dominirao samo jedan vozač. Harun Hadžić je upisao dominantnu pobjedu u Šampionatu BiH ispred Krešimira Bodnaruka i Fuada Smajića. Njegov rezultat je još veći ako u obzir uzmemo da je bio uvjerljivo najbrži od svih takmičara na trci u toj klasi. To je rezultat koji mu daje vjetar u leđa za nastavak sezone i nove pobjede.

Tijesna borba se vodila u klasi E1-15 gdje je aktuelni prvak Hasan Ljubijankić morao da se znatno više potrudi da osvoji prvo mjesto jer mu je Jasmin Hrnić “disao za vratom”. Više sportske sreće imao je Ljubijankić, a pobjeda je otišla u njegove ruke za samo 0.043 sekunde! Treće mjesto je osvojio Asmir Halilagić u VW Golfu.

Klasa koja je od ove godine bogatija za još jednog vozača je E1-16, Saliha Ljubijankića. Svi su s nestrpljenjem očekivali borbe Hadžića, Đelme, Seferagića i Ljubijankića, međutim već na treninzima motor Đelminog Renault Clija je otkazao poslušnost, pa se Jablaničanin morao oprostiti od takmičenja. Najbrži na kraju dana bio je Salih Ljubijankić ispred Bakira Hadžića i Nihada Seferagića.

Za kraj, ostali su nam najbrži momci u šampionatu. Suad Hota je ponovo bio odličan, a njegova Lancia Delta je ovj put funkcionisala savršeno pa je tako zabilježio još jednu pobjedu i na savršen način započeo sezonu. Branilac titule, Sanel Ćehić,bio je prisiljen da odustane zbog tehničkih problema na njegovoj Subaru Imprezi. Njegovim odustajanjem, put ka drugoj poziciji bio je otvoren Edisu Hadžipašiću kojem je ovo bila druga trka u karijeri. Treće mjesto je zauzeo Alem Semanić u Audiju A4.

Naredna trka Šampionata BiH na brdskim stazama se vozi u Crnoj Gori, na čuvenoj stazi Kotor-Trojica 27.i 28. maja 2017. godine.